LIVE TIFF 2014

Maria T. și Bălănescu, maximă magie

Scris de Andrei Coste

maria t Aseară am purces la Casa de Cultură a Studenților din magnificul municipiu reședință de județ Cluj-Napoca pentru a-l vedea live pe Alexander Bălănescu și magnificul lui cvartet de coarde întru una sfântă și specială reprezentație live a pieselor de pe albumul Maria T.

Proiectul ăsta aduce în prim plan reinterpretarea unor melodii de la Maria Tănase, recompuse, descompuse, remixate și samplate. Împreună cu vizualele și părțile compuse de Klaus Obermaier, concertul ăsta a sunat și-a arătat incredibil. Sala de spectacole a Casei de Cultură a fost plină până la refuz de spectatori, începând de la oamenii pe care-i vezi prin barurile hip din oraș și ajungând până la oameni mai în vârstă dornici de un eveniment cu adevărat cultural și nu de serbările toamnă-iarnă  cu corul bărbaților din Finteuș. Fiecare final de melodie a fost însoțit de un ropot de aplauze din partea publicului, confirmând, din nou, suspiciunile mele vizavi de eveniment cum c-o să fie o chestie atât de tare încât îs fericit să văd pe toată lumea. La unele momente pot spune, sincer, că mi s-a ridicat părul de pe mâini, pielea mi s-a făcut de găină și acum ar fi urmat o referință culturală la reptilieni, masoni, ozn-uri și alte chestii conspiraționiste, dar sunt prea obosit să mă mai gândesc la una.

Momentul meu preferat din concert a fost, fără doar și poate, reinterpretarea piesei Bun îi vinul ghiurghiuliu, redenumită în Wine's so good de către Bălănescu Quartet. Mi s-a părut că pe melodia aia îți puteai da seama cel mai bine de măiestria muzicală a acestui minunat cvartet. Și credeți-mă pe cuvânt, oamenii ăștia-s niște profesori în vioară, violă, violoncel și cred că orice alt instrument cu coarde mai există. Sper să mai am ocazia să-i văd în curând, pentru că a meritat fiecare secundă. Aceste fiind spuse, eu am fost Sofia Vicoveanca, dragi mi-s horile, cânt că mi-i lumea dragă și Domne-ajută-ntr-un ceas bun.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Andrei Coste