HUMANS & CINEMA

Humans & Cinema: Molnár „Kecske” Levente

Scris de Lavinia Gliga

Molnár „Kecske” Levente, 39 de ani, actor

Eram pitic, prin anii ’80. E una dintre perioadele faine ale vieții, îți rămân flashuri pe care nu le stăpânești conștient. Arabella, cu inelușul ei făcător de magii, băieții răi care fugeau de polițist și aveau numărul de înmatriculare al mașinii nu pe o placă, ci pe o chestie care se rotea, și-l puteau schimba în minim patru variante. Fantômas cu Citroënul ăla spațial. La bunici prindeam televiziunea maghiară. La noi, la TVR, era Marco Polo, luni seara, după Tezaurul Folcloric. N-am pierdut niciun episod. Era chestia aia cu Jean Jacques Cousteau, vineri cred. Plus Teleenciclopedia. Pentru Gala desenului animat, sâmbătă, fugeam de la școală, pentru Cascadorii râsului primeam în fiecare a doua duminică o suduială bună de la tata, că nenorociții îl puneau exact duminică la prânz, când s-a făcut supa aia, piureul de cartofi cu murătură și cu cărniță. Era momentul în care se aduna familia și atunci la TVR era Cascadorii râsului, cu Stan și Bran.

O aud și acuma pe maică-mea, după ce toată dimineața fierbea oala și în toată casa era un miros bestial de bun:

− Haideți la masă, băieți, că e gata mâncarea.

După care-l auzeai pe tata:

− Hai, flăcăi, la masă!

− Imediaaat, imediaaat, încă nu-i gata!

– Băieți, v-am zis o dată, haideți la masă, da? Să vă nu mai zic o dată!

− Înc-un pic, înc-un pic!

La care apărea în camera cu televizorul:

− Băieți, acuma!

Am păpat de-o groază de ori cu lacrimi în ochi supe, ciorbe. Râsu’-plânsu’.

* Molnár Levente joacă unul dintre personajele principale în Son of Saul, în regia lui László Nemes, câștigătorul Grand Prix-ului la Cannes 2015.

Humans & Cinema este o serie de scurte povești despre oameni și film, produsă de TIFF & Decât o Revistă.

Lavinia Gliga & Adi Bulboacă vânează cinefili din festival și caută să afle ce îi inspiră, ce-i motivează când se duc unde se duc, fie cu mintea sau cu fapta, și ce film le vine mai „adevărat” decât cea mai bine croită ținută.

DOR1

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Lavinia Gliga