10 PENTRU FILM TIFF 2016

La TIFF, „din simple cunoştinţe mulţi devin prieteni pe viaţă” – Domnica Cârciumaru

Scris de TIFF Blog

La TIFF se întâmplă tot felul de lucruri bune pentru mersul lucrurilor în natura cinematografică și nu numai. Domnica Cârciumaru, director de casting, vine pentru a treia oară la TIFF și are mari șanse să muncească inopinat, pentru că se simte inspirată. La TIFF 2015 a propus unul din actorii din cadrul proiectului 10 PENTRU FILM într-un rol important pentru un serial ce rulează acum la PRO TV. Anul ăsta vine să-i vadă iar pe cei de la 10 PENTRU FILM, curioasă și plină de energie, cu tolba plină de sfaturi.

 „Pentru mine TIFF-ul este o posibilitate reală de scouting, cunosc sau îmi reamintesc de talente cu care mi-ar plăcea să mai colaborez. Nu mă pot abţine să nu fac scouting la teatru sau la Facultatea de Arte. Anul trecut l-am avut în casting pe Alex Ion, unul din participanţii de anul trecut de la “10 Pentru Film” în două proiecte  - unul britanic şi unul naţional - câştigând unul din rolurile principale din serialul de comedie - Atletico textila, iar Reka Szasz a avut un rol episodic în serialul Las Fierbinţi (Pro TV)!”

Din punctul ei de vedere, puțini sunt cei care promovează tinerii actori români, iar o inițiativă ca 10 PENTRU FILM e importantă și e musai să meargă mai departe. Ajută atât actorii înscriși, cât și oamenii din industrie care au nevoie de oameni noi și interesanți cu care să lucreze. Iar la mijloc vine directorul de casting, care, cu al treilea ochi și proverbială intuiție, poate face câte-o magie pentru fiecare.

„Iniţiativa este extrem de lăudabilă şi din păcate singulară în România pentru că foarte puţini promovează actorii tineri sau cu foarte puţină experienţă de ficţiune. În fiecare ediţie s-a adăugat un plus de promovare şi eu ca director de casting m-am folosit de materialele lor pentru a convinge regizorii să îi distribuie în produsele lor.”

Celor 10 înscrişi în proiectul din 2016, dar şi foştilor participanţi sau doritorilor, visătorilor, Domnica le sugerează „să aleagă să fie vizibili, să se promoveze pe toate mediile online şi să aibă la ei Sfânta Treime a castingului, cum îi zic eu: Demo reel, Headshot şi CV”. Nu de alta, dar nu se știe niciodată de unde vine șansa. „Numărul redus de produse de ficţiune împinge deseori actorul să accepte roluri slab remunerate, de coloratură sau în care nu crede. Însă, fiecare rol poate atrage alt rol, crează vizibilitate, așadar există şansa ca într-un anume moment să fie remarcați şi chemați la probă chiar pentru rolurile care îi pot propulsa carieră. Eu le spun mereu că rolurile mici şi consistente sunt cheia marilor progrese.

Ce-i lipseşte de fapt industriei româneşti din punctul de vedere al castingului și care ar fi cele 3 lucruri pe care Domnica și-ar dori să le poată schimba sau influența? Ce bine că aflăm înainte de TIFF.

  1. „Castingul în România, în cazul regizorilor (tineri) consacraţi, şi o spun asumat, se face strict cu actorii pe care îi cunosc, foarte rar fac probe pentru roluri greu de acoperit. Mi-ar plăcea ca actorii să aibă parte de transparenţă în aflarea probelor şi regizorii să fie mai deschişi în a face sesiuni de casting şi pentru a cunoaşte mai bine piaţa.
  2. Actorii ar trebui să îşi asume vizibilitatea şi modul în care se expun. Să se prezinte exemplar la casting şi să îşi canalizeze energia pentru a intra cât mai bine în personaj. Să aibă iniţiative de a veni înaintea directorului de casting cu material prin care se promovează (video, fotografii profesioniste, email cu informări despre activitatea lor profesională recentă).
  3. Directorul de casting este parte din procesul de realizare a produsului de ficţiune în egală măsură cu ceilalţi membri ai echipei, el are input creativ şi poate ajuta la găsirea distributiei ideale împreună cu regizorul, scenaristul şi producătorul. Mi-ar plăcea că producătorii şi regizorii să recunoască în directorul de casting un sprijin în luarea celei mai bune decizii în ceea ce priveşte formarea distribuţiei de actori. Singurul lucru care e pe cale să se schimbe este expunerea online a talentelor, au apărut pe piaţă românească diverse baze de date online, ar fi ideal ca actorii români să le populeze şi producătorii şi regizorii să îşi extragă din ele cât mai mulţi actori.”

Despre toate lucrurile astea o să aibă de povestit și cu cei ce fac parte din proiectul 10 PENTRU FILM 2016, dar și cu alți oameni din industrie.

„Vin la TIFF de 2 ani şi îmi place că nu ai timp să te plictiseşti între vizionarea de filme şi networking, îţi umpli timpul cu foarte multe informaţii despre tendinţele şi ideile noi din cinema ul românesc şi European.” Best of TIFF time o să fie ca de obicei -  „Networkingul din fiecare zi, petrecerile de seara şi faptul că din simple cunoştinţe mulţi devin prieteni pe viaţă”.

collage DOMNICA
Și pentru noi o să fie mai un TIFF mai vesel și mai cool cu ea alături.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

TIFF Blog