10 PENTRU FILM TIFF 2016

Cezar Grumăzescu (10 PENTRU FILM 2016): „mi-ar plăcea să intru într-un circuit normal de mers la castinguri.”

Scris de TIFF Blog

Cezar Grumăzescu are 28 de ani și o pleiadă de roluri ofertante în teatru la activ. Vrea să schimbe ceva din mecanica lucrurilor din viața lui cu experiența 10 PENTRU FILM pentru care e pregătit și cu gândul și cu fapta.
„În primul rând, abia aștept să-mi facă Bulboacă poze (ha!). În al doilea rând, să învăț cât mai mult: din workshopuri, din prezentări, din experimentele cu camera, să strâng ceva material pe care să pot să-l folosesc pe viitor într-un reel. La fel de importante sunt întâlnirile cu actori, regizori, scenariști și nu numai. Vreau să aflu și sfaturi pentru o prezentare cât mai bună la o probă. Iar la modul ideal, mi-ar plăcea să intru într-un circuit normal de mers la castinguri. Mai trist decât gândul că nu am trecut o probă e să aflu la premiere sau festivaluri despre filme și scurtmetraje în care mi-ar fi plăcut să lucrez. Să te împaci cu gândul că nu ai luat o probă e greu, dar să-ți dai seama că nici măcar la casting nu ai putut să te prezinți e descurajant.”

A avut norocul de regizori faini și de proiecte mișto și speră să fie la fel și de-acum încolo.
„Fiecare rol în parte este foarte important pentru mine, cu atât mai mult cu cât am avut ocazia să întâlnesc regizori foarte buni, fie tineri și la început de drum, fie cu mai multă experiență. Am avut plăcerea să lucrez sub îndrumarea lui Cristi Juncu, Laszlo Bocsardi, Bobi Pricop, Vlad Cristache și Vladimir Anton. Sunt întâlniri foarte diferite una de alta, dar fiecare în parte și-a pus amprenta pe modul în care lucrez acum. Rolul din „Jocuri în curtea din spate” în regia lui Bobi Pricop a fost un prim pas esențial pentru mine, nu neapărat prin lungimea partiturii sau tipul de personaj, ci mai degrabă datorită contextului. Eram toți colegi de generație la UNATC, în anul de licență, și aveam un scop comun, puternic. Am format atunci o echipă solidă, iar ăsta mi se pare lucrul cel mai benefic într-un proiect. Spectacolul ăla ne-a lansat pe toți, ne-a introdus în peisajul în care aveam să evoluăm.”

Momentan e ocupat cu un scurtmetraj pe care-l adoră, dar vine repede la Cluj să ne spună mai multe.
„Anul acesta, până acum, nu am lucrat la roluri noi în teatru, ceea ce, spre deosebire de anul trecut, când am scos patru premiere, a fost destul de greu de acceptat. Dar știu că în viața oricărui actor sunt și perioade mai pline, și perioade cu pauze mai lungi. Mi-a spus asta profesorul Marius Gâlea din primul an de facultate. Am lucrat, însă, la niște filme de licență pentru studenții de la regie de film. Chiar acum filmez la Ioana Grigore într-un scurtmetraj numit „Check in” și îmi place mult cum decurg lucrurile. Ioana e foarte în control, știe ce vrea de la noi și am colegi foarte buni și o echipă de filmare pregătită.”

Ce l-or fi sfătuit oare prietenii și ce-o avea de gând să facă la 10 PENTRU FILM?
„Să mă distrez, să mă bucur de ce primesc și să mă implic cât mai mult ca să make the best of it. Și asta intenționez să fac.”  Și noi la fel. Deși o să fim cu ochii pe el să vedem că se ține de cele de mai sus 🙂

cezar grumazescu.

***

Cezar Grumăzescu este absolvent al Facultății de Teatru, secția Arta Actorului, la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București (2011, profesor coordonator Florin Zamfirescu), unde a obținut ulterior diploma de master (2013, clasa profesorului Gelu Colceag).

Joacă la București în spectacole puse în scenă la Teatrul de Comedie, Teatrul Foarte Mic, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Bulandra, Teatrul Act, Teatrul Odeon și a colaborat cu regizori precum Vlad Cristache, Cristi Juncu sau Bobi Pricop.

În prezent, Cezar poate fi remarcat în rolul lui Scripps din spectacolul The History Boys de Allan Bennett, regia Vlad Cristache, la Teatrul Excelsior, București.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

TIFF Blog