10 PENTRU FILM

10 PENTRU FILM: Szász Réka

Scris de Maco

Faceți cunoștință cu Szász Réka, actriță la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea („joc în majoritatea spectacolelor din repertoriul teatrului, spectacole care sunt prezentate și la Teatrul Nottara lunar în 2015.”)
Își iubește enorm toate rolurile de până acum („sunt 12 la număr după terminarea facultății. Sunt primii mei pași și mi-ar fi greu să aleg”) și abia așteaptă să se apuce de multe noi.
„Mi-aș dori să colaborez și cu alte teatre, fie în maghiară, fie în română, să joc în filme, să joc…” mărturisește tânăra actriță.

Proiectul  10 PENTRU FILM a venit fix când trebuie, iar sfaturile de la prieteni n-au întârziat să apară.
„Prietenii s-au bucurat pur și simplu. Un singur sfat țin minte de la un fost participant, un coleg: fii atentă, fii odihnită, programul e foarte încărcat.
Ar fi frumos să întâlnesc oameni cu care să lucrez în viitor, cât mai mulți. Întâlnirile nu se pot plănui, nu în totalitate, ele trebuie să se întâmple. Exact cum nu putem plănui nici că „mâine mă îndrăgostesc” și că „îmi aleg persoana respectivă”. Lucrurile astea se potrivesc și se întâmplă. Și dacă rămânem la tema dragostei: acum TIFF-ul organizează randez-vous-urile și tot ce pot să fac este să fiu acolo, să mă bucur de șansă, să fiu deschisă la posibilități.”

Szász Réka
Data nașterii: 18 mai 1989, Miercurea-Ciuc
A absolvit în 2011 la Cluj, la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Teatru și Televiziune, arta actorului, linia maghiară. A continuat masterul și doctoratul în cadrul aceleiași universități, iar în prezent este actriță a Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea.
Din 2011 până în prezent a lucrat cu regizori precum Vadas László, Cristi Juncu, Adrian Roman, Botos Bálint, Tudor Lucanu sau Vlad Massaci.
În 2014, Szász Réka a fost una dintre actrițele nominalizate la Gala HOP (Gala Tânărului Actor), unde a și câștigat premiul “10 pentru Film”. A colaborat cu Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova pentru spectacolul “Legături primejdioase”, regia: Romanița Ionescu și Raluca Păun.
În stagiunea 2014-2015 pe Szász Réka o puteți vedea în “Ești un animal. Viskovitz!”, regia: Tudor Lucanu și „Femei/ Bărbați”, regia: Vlad Massaci, ambele spectacole produse de Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea.

 ***

Cei zece actori sunt: Alexandru Ion (Teatrul Național, Teatrul Act, Metropolis, București), Ali Deac (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), Ana Covalciuc (Teatrul Bulandra, Metropolis, Teatrul de Comedie și ArCuB), Csilla Albert (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca), Erzsébet B. Fülöp(Teatrul Naţional din Târgu Mureş), Irina Drăgănescu (Teatrul de Comedie, Nottara, Bulandra din București), Lucian Teodor Rus (Teatrului Național din București), Ruxandra Maniu (Teatrului Odeon din București), Silva Helena Schmidt (Teatrul Național București), Reka Szasz (Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea).

Actorii au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica și Cristiana Gavrilă şi Răzvan Penescu (editorul portalului LiterNet).

Programul 10 pentru FILM este prezentat de Farmec.

Cu sprijinul: Mercedes Benz, HBO, ECCO, Tudor. Personal Tailor,  Vestige Centre Ville, Universitatea de Artă și Design, MAC, Keune.

1 Comentariu

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Maco