10 PENTRU FILM

10 PENTRU FILM: Irina Drăgănescu

Scris de Maco

Irina Drăgănescu a debutat cu rolul Sylveta din Romanțioșii, de Edmond Rostand, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. „A fost școala mea de teatru. În facultate am stat destul de ascunsă, așa că primeam doar roluri mici. 3 ani cât am jucat-o pe Sylveta am crescut și am învățat enorm prin ea.” O puteți vedea în două spectacole în București: Disco Love, după  texte de Yasmina Reza și Produse domestice, un performance de Ioana Păun. „Primul este făcut împreună cu alți 4 colegi de generație, îl jucăm la Godot Cafe SubScenă și e o mare bucurie. Al doilea vorbește despre situația bonelor filipineze și îl joc pe dublu rol cu o filipineză adevărată, la WASP, tot în București. Între timp lucrez la proiectul București2021, prin care aplicăm la Capitală Culturală Europeană, cel mai palpitant job pe care l-am avut până acum, având în vedere cât de mare și de haotic este Bucureștiul.”

A primit cu bucurie vestea că a fost selectată la 10 PENTRU FILM și felicitările colegilor care-i sunt alături. Se pregătește de prima experiență la TIFF și speră că drumul ei spre lumea filmului va fi mai lin după aceea.
„În general nu îmi fac așteptări apropo de proiectele în care sunt implicată, pentru că rezultatele lor nu au cum să fie nciodată anticipate. Așa că las lucrurile să se întâmple și mă bucur de faptul că de cele mai multe ori ele duc spre altele cu totul surprinzătoare. Ce pot să spun este că îmi doresc enorm să fac film și sper ca 10 PENTRU FILM să îmi transforme măcar un pic dorința în realitate.”

 Îi ținem pumnii și-o așteptăm cu drag la TIFF 2015!

 ***

IRINA DRĂGĂNESCU

Data nașterii: 5 mai 1984

Este absolventă a Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografica “I.L. Caragiale” din București, secția Arta Actorului (2010).

Irina Drăgănescu își desfășoară activitatea profesională atât în teatre de stat, cum ar fi Teatrul de Comedie, Nottara sau Bulandra din București, cât și în spații alternative, precum Godot Café.

A jucat primul sitcom teatral din România, “Fata care si-a pierdut capul” , precum și în spectacolele “Născut în ’84” sau “Copilul rece” de Marius von Mayenburg, în regia Catincăi Drăgănescu. De asemenea joacă și în “Produse domestic”, performance în regia Ioanei Păun despre fenomenul exploatării bonelor filipineze în România.

A câștigat pentru rolul Sylveta din Romanțioșii, de Edmond Rostand, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, premiul de interpretare Comedia tine la TINEri în 2008, oferit de Teatrul de Comedie din București, precum și premiul Vedeta de mâine, acordat de Irina Petrescu și Emil Boroghină la festivalul Vede Teatru, ediția 2009.

***

Cei zece actori sunt: Alexandru Ion (Teatrul Național, Teatrul Act, Metropolis, București), Ali Deac(Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), Ana Covalciuc (Teatrul Bulandra, Metropolis, Teatrul de Comedie și ArCuB), Csilla Albert (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca), Erzsébet B. Fülöp(Teatrul Naţional din Târgu Mureş), Irina Drăgănescu (Teatrul de Comedie, Nottara, Bulandra din București), Lucian Teodor Rus (Teatrului Național din București), Ruxandra Maniu (Teatrului Odeon din București), Silva Helena Schmidt (Teatrul Național București), Reka Szasz (Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea).

Actorii au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica și Cristiana Gavrilă şi Răzvan Penescu (editorul portalului LiterNet).

Programul 10 pentru FILM este prezentat de Farmec.

Cu sprijinul: Mercedes Benz, HBO, ECCO, Tudor. Personal Tailor,  Vestige Centre Ville, Universitatea de Artă și Design, MAC, Keune.

2 Comentarii

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Maco