10 PENTRU FILM

10 PENTRU FILM: Ana Covalciuc

Scris de Maco

Ana Covalciuc joacă fix  săptămâna asta în "Omul cel bun din Seciuan", la Teatrul Bulandra - regia Andrei Șerban, apoi joi (pe 21) are o avanpremieră la Teatrul Elisabeta - "S-a furat mireasa" - regia Radu Popescu, iar în weekend, pe 22, 23 și 24 mai, va face parte dintr-un proiect inedit, un spectacol itinerant într-o casă veche de pe Thomas Madaryk, numit 11.1/Echopoint, în regia lui Sebastian Marina.

Dar de când a aflat că a fost selectată în proiectul 10 PENTRU FILM se tot gândește la sfaturile primite de la prieteni:

  1. "Smile & wave!"
  2. Fă-ți cărți de vizită!
  3. Încearcă să pleci odihnită!
  4. Poartă tocuri! 🙂
  5. Bucură-te!

Taman 5 la număr ies și așteptările ei înainte de TIFF 2015:

  1. să cunosc cât mai mulți oameni frumoși și creativi din branșă;
  2. să punem bazele unor colaborări fructuoase pe viitor;
  3. să învăț tehnici de autopromovare (PR);
  4. să mă bucur de fiecare eveniment; și mai ales de petrecerile TIFF 🙂
  5. să-mi cunosc colegii din program mai bine și poate să găsim o formulă de a face ceva împreună.

Își amintește cu drag de fiecare rol care-a adus-o aici, dar mai ales de cea mai importantă întâlnire cu un personaj cehovian.

Fiecare rol e "cel mai important" în momentul în care lucrez la el. Dacă ar fi, totuși, să aleg unul anume, pentru importanța pe care a avut-o în devenirea mea, ca om și ca actor, as alege probabil rolul Olga Ivanovna din spectacolul "Zvăpăiata" după A.P.Cehov, în regia Elenei Morar. A fost primul meu rol principal, prima întâlnire majoră cu Cehov și momentul în care s-au cristalizat în mine hotărârea, disciplina și încrederea că pot să fac "meseria" asta.

Imediat după TIFF intră din nou „în pâine”.
Mă așteaptă ultima rundă de repetiții pentru proiectul "Carusel" la Teatrul Bulandra, în regia lui Andrei Șerban, care va avea avanpremiera în iulie și premiera oficială în toamnă.

Cine știe, poate face loc apoi în program și unui lungmetraj, că talentată e, frumoasă e, curajoasă e, iar din 10 PENTRU FILM chiar o să plece cu idei 🙂

***

Ana Covalciuc

Data nașterii: 14 decembrie 1984

Este absolventă a Facultății de teatru, secția Actorie, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București (2008), unde a obținut ulterior diploma de master (2010) și doctoratul (2014).

Colaborează din 2008 cu Teatrul “L.S.Bulandra”, Teatrul Metropolis, Teatrul de Comedie, ArCuB, în spectacole regizate de Andrei Șerban, Gelu Colceag, Horațiu Mălăele, Elena Morar sau Dragoș Câmpan. Face parte din numeroase proiecte independente găzduite de Godot Café-Teatru, Teatrul de Artă, La Scena, Teatrul Mignon sau din proiecte sociale itinerante.

A jucat în scurtmetraje regizate de Paul Negoescu, Matei Mocanu, Bogdan Theodor Olteanu, Lavinia Cioacă și Vlad Trandafir.

A obținut Premiul pentru cea mai bună actriță într-un spectacol de regie la Gala UNATC (2010), pentru rolul Olga Ivanovna din spectacolul “Zvăpăiata”.

Anul acesta a fost nominalizată la categoria Cea mai bună actriță într-un rol secundar la Premiile UNITER 2015, pentru rolul Proprietăreasa din spectacolul “Omul cel bun din Seciuan”, regia Andrei Șerban.

 ***

Cei zece actori sunt: Alexandru Ion (Teatrul Național, Teatrul Act, Metropolis, București), Ali Deac(Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), Ana Covalciuc (Teatrul Bulandra, Metropolis, Teatrul de Comedie și ArCuB), Csilla Albert (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca), Erzsébet B. Fülöp(Teatrul Naţional din Târgu Mureş), Irina Drăgănescu (Teatrul de Comedie, Nottara, Bulandra din București), Lucian Teodor Rus (Teatrului Național din București), Ruxandra Maniu (Teatrului Odeon din București), Silva Helena Schmidt (Teatrul Național București), Reka Szasz (Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea).

Actorii au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica și Cristiana Gavrilă şi Răzvan Penescu (editorul portalului LiterNet).

Programul 10 pentru FILM este prezentat de Farmec.

Cu sprijinul: Mercedes Benz, HBO, ECCO, Tudor. Personal Tailor,  Vestige Centre Ville, Universitatea de Artă și Design, MAC, Keune.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Maco